Iskolánkról

  • Iskola teljes neve: Ybl Miklós Szakgimnázium, Szakképző Iskola és Technikum
  • Iskolánk képzési helyszíne:  SZÉKESFEHÉRVÁR
  • Iskolánk profilja: Egészségi, Szociális és egyéb szakképzések indítása

Az Ybl Miklós Szakgimnázium, Szakképző Iskola és Technikumot létrehozó Albensis Iskolafenntartó Nonprofit Kft. jogelődje 2001-ben alakult. Célja, hogy a szakképzési és felnőttképzési területen minőségi illetve piacképes oktatás nyújtson a régióban. Fő tevékenysége az oktatásszervezés, szakképzés, tanfolyamszervezés és a vállalkozásfejlesztés. 2003-tól a legfontosabb feladata volt a Budapesti Gazdasági Főiskola által akkreditált pénzügyi felsőfokú szakképzések megszervezése és lebonyolítása. Ez utóbbi tevékenység céljából alapítottuk meg az Ybl Miklós Szakgimnázium, Szakképző Iskola és Technikumot, amely intézményi keretet biztosít az érettségi utáni szakképzéseknek.

Az Ybl Miklós Pénzügyi és Számviteli Szakközépiskola 2003-ban kezdte meg működését Székesfehérváron III. Béla király tér 1. szám alatt a Barátság Házában. Az iskola 2003-tól folyamatosan indította a Budapesti Gazdasági Főiskola által akkreditált pénzügy és számviteli felsőfokú szakképzéseket nappali illetve levelező tagozaton egyaránt.

Az Ybl Miklós Szakközépiskola 2003-as évtől elsősorban banki szakügyintéző és számviteli szakügyintéző képzéseket indított, melynek célja kettős volt: egyrészt olyan piacképes és gyakorlatorientált szakmát adott az érettségizett tanulóknak, aminek segítségével sokkal jobb eséllyel indulhattak el a munkaerőpiacon, mint hasonló végzettségű társaik, másrészt olyan felsőfokú, főiskolai szintet elérő oktatás folyt az intézményben, amely a továbbtanulni szándékozó diákokat felkészítette a felsőfokú oktatásban folyó munkára.

Az elmúlt évek során csak Székesfehérváron több száz fiatal szerzett szakmát az Ybl Miklós Szakközépiskolában. Ennek következtében az iskola folyamatosan építette ki tagintézményi rendszerét azért, hogy minél szélesebb kört elérve tudja biztosítani a felsőfokú szakképzést a régióban és az ország területén egyaránt. Az esti munkarend szerinti oktatás folytató tagintézmények sorában először 2004-ben indult Csongrádon és Komáromban a képzés, majd ezt követte 2005-ben siófoki, 2006-ban pedig szekszárdi tagintézmény elindítása. A fenti tagintézményekben az esti tagozatos képzések indításával elsősorban a felnőtt, szakmával nem, de munkahellyel rendelkező lakosságot céloztuk meg.

Az Ybl Miklós Szakközépiskola 2012-ig a székesfehérvári székhelyen túl további 3 tagintézményben folytatott nappali rendszerű és esti, levelező képzéseket. Ezek a következők voltak: csongrádi tagintézmény, komáromi tagintézmény, szekszárdi tagintézmény. Majd 2013-tólaz Ybl Szakközépiskola képzési struktúrájának átalakítasa miatt emelt létszámmal, csak székesfehérvári székhellyel folytatja tovább képzési tevékenységét! Az Ybl Miklós Pénzügyi és Számviteli Szakközépiskola nevét Ybl Miklós Szakközépiskola és Szakgimnázium-ra változtatta 2016. szeptemberétől, jelenlegi neve pedig Ybl Miklós Szakgimnázium, Szakképző Iskola és Technikum.

Az Ybl Miklós Szakgimnázium, Szakképző Iskola és Technikum egyik fontos vívmánya a nyelvi képzés erősítése: az iskolában tanuló diákok térítésmentesen vehetik igénybe az emelt szintű és óraszámú idegen nyelvű (angol) oktatást és nyelvvizsgát is tehetnek ezekből. A meglévő nyelvvizsga pedig többletpontot jelent felsőoktatási intézménybe való jelentkezéskor, teljesíti a diploma megszerzésének nyelvi feltételét, nyelvpótlék jogosultságot ad a már munkában állók részére.

Az oktatási tevékenységhez kapcsolódik a szakközépiskolai tanulóknak nyújtott ingyenes munkaerő piaci tanácsadás, ezen belül pályaorientációs tanácsadás pályakezdőknek, komplex személyiség-elemzés a sikeres elhelyezkedés érdekében, és lehetőség szerint munkaerő közvetítés, a partnercégek körében.

Az Ybl Miklós Szakgimnázium, Szakképző Iskola és Technikum másik tevékenysége a tanfolyamszervezés, melynek keretein belül az iskola különböző vállalkozásfejlesztési és gazdasági, valamint idegen nyelvi ismereteket, nyújtó tanfolyamok szervezésében vesz részt, ezzel segítve elsősorban a térség vállalkozóit, a szakképzésbe bekapcsolódni kívánókat, illetve a speciális tudást igénylőket. A szakközépiskola kiváló kapcsolatokat ápol a régióban működő vállalkozásokkal és pénzintézetekkel, amelyek gyakorlati helyet biztosítanak tanulóinknak.